Телефон: +38 (067) 506 62 48

Зв'яжіться з нами

Консультації

Про перевізників БЕЗ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
14.12.2016

Після нашого поста «Дешеве хорошим не буває» до нас стали звертатися деякі представники наших клієнтів. Нагадаю: я розповідав про випадок, коли вантаж постраждав під час перевезення «дешевим» перевізником і замовник зазнав фінансових втрат.

Цікавили практично одні й ті ж питання: як себе вберегти від подібних інцидентів, і як ставляться страхові компанії до цього, адже у перевізників має бути обов'язкове страхування відповідальності?

У попередній статті я частково відповів на ці питання. Найкраще, звичайно, подивитися на автомобіль перевізника особисто. При регулярних перевезеннях це є обов'язковим. Можна під'їхати в автопарк перевізника і подивитися на стан автопарку. Можна - найпростіший варіант - провести огляд, коли вже замовлений автомобіль приїхав до вас на завантаження.

Але найнадійніший спосіб вберегти себе – при кожному перевезенні страхувати свій вантаж від всіх ризиків.

Для роз'яснень з приводу другого питання я звернувся до нашого страхового партнера, одного з лідерів ринку страхових послуг, що входить в топ 10 страхових компаній України. Там мені пояснили, що страхування вантажу від усіх ризиків і страхування відповідальності перевізника має свої особливості.

При страхуванні вантажу від усіх ризиків та настанні страхового випадку власник вантажу отримує повну компенсацію за втрату або пошкодження вантажу. Незалежно від того, з чиєї вини стався страховий випадок під час перевезення.

При страхуванні відповідальності перевізника виплати будуть проводитися, тільки якщо страховий випадок відбувся не (!) з вини перевізника.

Тобто страховим випадком не буде вважатися пошкодження вантажу, якщо автомобіль був у технічно несправному стані (дірявий тент, інші технічні несправності тощо), зміна конструкції транспортного засобу, установка деталей і устаткування, що не були схвалені виробником автомобіля, порушення водієм правил перевезення вантажу та багато іншого.

Якщо взяти до уваги реальний стан автомобілів перевізників, можна з упевненістю сказати, що страхова компанія не буде покривати ризики, пов'язані з технічними проблемами перевізника. Висновок: страхування відповідальності не працює у випадку з «дешевим» перевізником.

Ніхто не буде сперечатися, що ситуацію легше запобігти, ніж займатися пошуком рішень проблем. Я наполегливо рекомендую передати функції доставки вантажу своєму експедитору, який завжди знайде краще рішення для перевезення. Бережіть себе і ваш вантаж!

Керуючий партнер компанії Logistic Center LLC Дмитро Кущ